dijous, 2 d’agost del 2007

Crisi a Compromís

Recull de la reflexíó del lider del Bloc, Enric Morera, respecte a la crisi patida pel Compromís:


Un comentari respecte la crisi que ha patit el grup parlamentari del Compromís, que té el seu origen en la crisi interna d’Esquerra Unida. No cal que m’estenga massa, els mitjans de comunicació han anat plens durant estos dies, però cal que sapigueu que en la nostra acció de substituir la portaveu del Compromís sols hi hagut una motivació: el nostre compromís electoral i organitzatiu de fer les coses d’una altra manera. El nostre grup parlamentari, ara conformat per dos diputats del BLOC i cinc d’EUPV, no pot ser un convidat de pedra en la política parlamentària, sinó que ha de ser l’expressió de la pluralitat que el conforma i d’una nova forma de fer política basada en el diàleg i en el consens, sense imposicions. Per la nostra part, sempre hem estat oberts al diàleg.
Per al BLOC, el Compromís tenia una finalitat, la del canvi polític que no s’ha produït a la Generalitat. Nosaltres som el BLOC i tenim un projecte de país. En aquest sentit, ens hem negat a que les postures irreductibles i sustentades en criteris partidistes siguen el modus operandi de l’acció parlamentària. Per això calia la nostra reacció, que ha estat determinant per a capgirar la situació i reconduir-la a uns estadis més adients a allò que representa el Compromís. Han estat moments difícils. Tal vegada, caldrà explicar-ho més i millor, però una realitat com el Compromís pel País Valencià, no pot quedar reduïda a l’expressió d’un sector que, ni de bon tros, representa l’esperit que va fundar i que sustenta la nostra coalició electoral.
Hem de ser conseqüents i coherents. En primer lloc, amb el nostre programa electoral en què quedava clar que el Consell d’Administració de RTVV hauria d’estar en mans de professionals de reconegut prestigi en el camp de la comunicació, tot rebutjant una composició partidista. Siguem clars: un òrgan que sols serveix per a col·locar a amics, tot esdevenint una canongia, no s’adiu al model de RTVV que volem des del BLOC.
Això és, ni més ni menys, el que ha succeït. Ara bé, ha estat ben significatiu que en esta acció hem trobat el suport i la complicitat d’altres diputades del Compromís que s’hi troben més identificades amb estos criteris d’actuació i que han tingut la valentia i, sobretot, l’honradesa política de manifestar-los i actuar en conseqüència.
Cal esperar que el grup parlamentari siga l’expressió de la pluralitat que el conforma i, al mateix temps, es mantinga la unitat que l’ha de fer més efectiu. No hi sobra ningú. Per tant, cal desterrar les actituds prepotents i dogmàtiques, ja que, tot just nosaltres, junt a amplis sectors d’EUPV, Els Verds i molts milers de valencians i valencianes, així com un ample entramat d’entitats i associacions, vam fer possible el Compromís. A tots nosaltres ens pertoca ser responsables, sobretot en dur a terme allò que el ciutadans ens han encomanat. Nosaltres, la gent del BLOC, som una part importantíssima de la garantia, com també ho son els altres companys i companyes que han cregut, des del principi, que el Compromís és la millor eina per construir l’alternativa que el nostre poble reclama.
Vull ser clar i contundent: nosaltres creiem en la política i creiem que el Compromís és un instrument immillorable per mobilitzar la societat i per establir complicitats socials. Creiem que cal una nova forma de fer les coses i no consentirem que se’ns arrossegue a ser comparsa de ningú. El BLOC és una força seriosa i que sap acomplir els compromisos que ha assolit públicament. Res pot justificar allò que ens situaria en el mateix àmbit que els partits que han convertit la política un una mena de circ fosc i endogàmic.


Enric Morera

2 comentaris:

Lorena Milvaques ha dit...

Em preocupa el que està passant amb el grup parlamentari. Sobretot perque denota una gran fragilitat pel que fa la unió dels partits d'esquerra. Les lluites de poder a EU són realment patètiques. Estic segura que EU té els dies comptats. Ara bé. Quin serà el futur?
M'agradaria que el BLOC i Esquerra i País poguerem arribar a pactes futurs. Per fi hi hauria una concentració de tots els nacionalistes en un projecte comú. Eixe és el camí que, crec, hem de treballar.
L'exemple d'Iniciativa-Verds a Catalunya pot ser interessant. Crear una esquerra valenciana naciolista i ecologista aglutinada en un partit gran i fort. La gent del Bloc Jove ja està currant en el tema. Almenys pel que fa a les relacions amb les seues joventuts, Joves d'Esquerra Verda.
Què penses del tema?

Xavi ha dit...

Lorena, cada dia estic més convençut de que abans que d'esquerres tenim que ser nacionalistes.
La unió amb EU està fent-li més mal que be al Bloc, la situació realment no és massa bona. Juntar-mos amb Esquerra i Pais ? Doncs no sé si aquesta és la solució ... I més quan de moment Esquerra i Pais pertany a EU. Primer tindrien que deslligar-se de EU per a poder fer algun tipus de pacte / acord, no ?

Gandia